piatok 13. augusta 2010

Zaklínač koní (The Horse Whisperer)

Tereza vám radí...
Pozrite si film Zaklínač koní (The Horse Whisperer)
*
*
*



Réžia ROBERT REDFORD
Producent ROBERT REDFORD, PATRICK MARKEY
Vedúci výroby
Scenár ERIC ROTH, RICHARD LaGRAVENESE
Námet podľa románu NICOLAS EVANS
Kamera ROBERT RICHARDSON
Výprava JOHN HUTMAN
Kostýmy JUDY L. RUSKIN
Strih TOM ROLF, FREEMAN DAVIES, HANK CROWIN
Hudba THOMAS NEWMAN

HRAJÚ:
Tom Booker ROBERT REDFORD
Annie MacLean KRISTIN SCOTT THOMAS
Robert MacLean SAM NEILL
Diane Booker DIANNE WIEST
Grace MacLean SCRALETT JOHANSSON
Frank Booker CHRIS COOPER
Liz Hammond CHERRY JONES
Joe Booker TY HILLMAN
Judith CATHERINE BOSWORTH
Ellen Booker JEANETTE NOLAN
Speváčka ALLISON MOORER
Pilgrim HIGHTOWER
CASH, MOON, MAVERICK, COPPER
PET, Gulliver JUSTIN, COWBOY, FALL GUY
MONKEY SEE MONKEY DO, Rimrock RAMBO, SNIP

c MCMXCVIII TOUCHSTONE PICTURES
Annie je šéfredaktorkou newyorského spoločenského časopisu, dobrou matkou a spokojnou manželkou. Všetko sa však zmení, keď v snehovej fujavici zrazí kamión jej trinásťročnú dcéru Grace na koni. Napriek ťažkým zraneniam dievča i milovaný kôň Pilgrim prežijú, no toto nešťastie vážne ovplyvní ich životy a životy ich blízkych. Jej osud sa stane závislým od osudu koňa, natoľko traumatizovaného hrozným zážitkom, až sám veterinár ľutuje, že koňa nechal nažive. Annie odmieta dať Pilgrima utratiť, lebo cíti, že jeho smrťou by zomrelo aj čosi v jej dcére a chytí sa poslednej šance. Na zapadnutej farme v Montane vraj žije muž, ktorý je údajne obdarený magickou schopnosťou liečiť kone a pre svoju schopnosť rozumieť koňom sa stal legendou. A tak sa Annie vyberie s dcérou a koňom cez celý kontinent. Tom Booker postupne vracia k normálnemu životu nielen koňa a Grace, ale i samotnú Annie...
* "Zaklínač koní" je eufemizmus pre stav jestvovania, pre vzťah medzi človekom a koňom," hovorí režisér, producent a hviezda rovnomenného filmu Robert Redford. "Jednoducho je to spôsob ako byť s koňmi, ktorý im vysiela posolstvo o porozumení a súcítení. Namiesto bitia zvieraťa na získanie jeho poslušnosti, či používania trestov, je to spôsob využívajúci rozvoj dôvery a porozumenia."
"Pre mňa osobne je u filmu najdôležitejšie, či má dobrý príbeh a postavu, ktorá ho poháňa dopredu a nie byť hnaný technológiou, či efektami," pokračuje Redford. "Na tomto príbehu ma najviac zaujalo obdobie zotavovania a uvedomovanie si seba samého."
Producent Markey hovorí: "Bolo pre mňa zaujímavé ukázať rodinu, ktorá žije spôsobom, akým sa žilo pred sto rokmi."
Film nakrútili podľa predlohy Angličana Nicholasa Evansa. "O zaklínačoch koní som počul asi dva roky predtým, než som začal písať knihu," hovorí Evans. "Keď som bol s priateľmi na juhovýchode Anglicka, stretol som kováča, ktorý mi povedal, že raz videl zaklínača koní. Hneď som zbystril pozornosť. Vedel som už niečo o koňoch, ale s týmto výrazom som sa stretol po prvý raz. Porozprával mi o koňovi, ktorý bol ustajnený asi rok zatiaľ čo jeho majitelia boli preč. Zviera bola utrápené, traumatizované a zničené. Zavolali chlapíka a ten v priebehu popoludnia urobil koňa presne takým, akým bol kedysi. Zaujalo ma to a začal som pátrať. Zistil som, že práca zaklínačov koní je známa už po celé storočia."
Evans dobre vedel, že príbeh sa musí odohrávať na americkom Západe a musí byť nielen o koňoch, ale i o ľuďoch. A tak precestoval celú Ameriku, stretol sa s mnohými trénermi koní, ktorí sú známi pre svoje "zázračné" schopnosti. Po návrate napísal knihu a tá vyšla v septembri 1995 v náklade 600 000 kusov. Hneď sa dostala do zoznamu bestsellerov časopisu New York Times a rýchlo sa dostala na prvú priečku. 37 týždňov sa držala na zozname bestsellerov s tvrdou väzbou. Bola preložená do 36 jazykov, v 16 krajinách mimo USA sa stala najpredávanejšou knihou a dodnes sa jej predalo vyše 10 miliónov kusov (z toho v USA 5 miliónov).
Roberta Redforda zaujal román už v štádiu jeho zrodu a hneď kúpil autorské práva na jeho filmovú adaptáciu. Na tej sa neskôr podieľal držiteľ Oscara za Forresta Gumpa - scenárista Eric Roth a Richard LaGravenese, ktorý bol nominovaný na Oscara za scenár ku Kráľovi rybárovi.
"Keď nakrúcate film podľa knihy, máte dve možnosti," hovorí Redford. "Buď zopakujete vo filme presne to, čo je v knihe, alebo to urobíte po svojom. Myslím, že keď ste umelec, neubránite sa túžbe urobiť to podľa seba. Nicholas Evans to rešpektoval."
Zaklínač koní je prvým filmom, ktorý Robert Redford režíruje a produkuje a zároveň v ňom i hrá hlavnú úlohu. "Redford uvažoval o tom, že najmä iného režiséra," spomína si producent Patrick Markey. "Nakoniec zistil, že je natoľko spätý s materiálom, že sa rozhodol nielen hrať, ale i režírovať. Bolo to náročné, spojiť obe tieto úlohy a navyše byť súčasne i producentom."
"Cítil som, že postava Toma Bookera sa mi bude dobre hrať," hovorí Redford, "lebo som ju chápal. Myslím, že ľudia chcú veriť, že muž ako je Booker skutočne existuje. V našej kultúre sme už totiž stratili veľa hrdinov. Význam slova "hrdina" je relatívny. Závisí od toho s kým sa rozprávate a ako to on chápe. Pre mňa je Tom Booker hrdinom, pretože dokáže liečiť a zachraňovať duše."
Redford mal vždy šťastnú ruku pri obsadzovaní svojich filmov. "Kristin Scott Thomas je úžasná herečka," hovorí Markey. "Ľudia ju poznajú najmä vďaka úlohe v Anglickom pacientovi a v tomto filme tvorí dokonalý a zároveň záhadný doplnok Redfordovej postavy."
"Annie bola zvyknutá mať všetko pod kontrolou, všetko riadiť. Po príchode do Montany sa jej život postupne začína meniť. Keď sa rozhodne pre tú cestu, pracuje s Bookerom a sleduje, ako sa kôň postupne uzdravuje, začína sa na svoj život pozerať z inej stránky," hovorí Kristin. "Myslím, že je to veľmi optimistický film, vhodný pre celú rodinu. Vyjadruje nádej, že môžeme prekonať i tie najťažšie situácie a vyjsť s úsmevom. Už sa neviem dočkať na to, ako zoberiem svoje deti do kina na tento film, pretože si myslím, že je to ten najlepší film v ktorom hrám, ktorý môžu vidieť."
O spolupráci so Scarlett Johansson, svojou filmovou dcérou Kristin Scott Thomas hovorí: "Scarlett je veľmi mladá herečka, ale nie neskúsená. Narodila sa preto, aby hrala vo filme. Je vynikajúca. Myslím, že sa nám ako matke a dcére dobre pracovalo."
V úlohe Smokeyho uvidíte legendu western music Dona Edwardsa. Ten vo filme i spieva, ale hoci sa objavil už v niekoľkých televíznych show, tento film je jeho debutom.
O NAKRÚCANÍ
Nakrúcanie sa začalo v Saratoga Springs v štáte New York. Filmári tu nakrúcali úvodnú scénu nehody. Hoci toto miesto bolo jedným z mála, kde ostal ešte sneh, i tak sa musela snehová pokrývka dovážať nákladnými autami, aby bolo možné zrážku nákladného auta s koňom vôbec nakrútiť.
Scény z domu MacLeanovcov sa nakrúcali vo Washington County a na koňskej farme neďaleko Ballston Spa.
Pretože prevádzka Roosevelt Baths v Saratoga Spa State Park bola kvôli rekonštrukcii prerušená, mohli filmári nerušene nakrúcať scény s Grace ako sa v nemocnici zotavuje po nehode. Múzeum mesta New York bolo použité ako exteriér školy, ktorú navštevuje Grace. A ako kanceláriu Annie MacLean použili filmári kanceláriu Graydona Cartera, redaktora časopisu Vanity Fair.
Väčšina deja sa však odohráva na Západe a tak najzložitejšou úlohou pre filmárov bol výber vhodnej lokality pre ranč Double Divide. Producenti Robert Redford a Patrick Markey vďaka nakrúcaniu filmu A rieka tečie (A River Runs Through It) dobre poznali oblasť Montany a tak sa po dlhom hľadaní napokon vrátili sem. "Navštívili sme tristo rančov, než sme vybrali jeden, ktorý patril Keithovi a Marii Engleovcom," spomína Markey. "V Skalistých horách nájdete miesta, ktoré sú ešte krajšie než pohľadnice."
Možno rozhodlo i to, že ranč sa nachádzal neďaleko Livingstonu, kde Markey strávil niekoľko rokov. Práca na ranči nebola prerušená ani počas nakrúcania a tak to každý deň vyzeralo, ako keby sem prichádzala malá armáda okupantov s nákladiakmi, svetlami, trailermi, veľkým stanom pre výdaj stravy a ďalšími potrebnými vecami.
"Pomocou dnešných filmárskych technológií môžete dnes dosiahnuť, že vďaka filtrom a optickým zariadeniam môže vyzerať dobre čokoľvek. Vizuálna podoba filmu hrá totiž dôležitú úlohu. S kameramanom Robertom Richardsonom sme trávili mnoho času diskutovaním o využití svetla a kompresii obrazu. V úvode sme použili masku 1:1,85 a neskôr, po prenesení deja na Západ sa zmení na 1:2,35 (teda na klasické širokouhlé plátno - pozn. prekl.). Súčasne sme pridali i viac svetla a farieb."
"Ranč patrí rodine Engleovcov už niekoľko generácií," hovorí autor výpravy Jon Hutman. "Vybrali sme ho kvôli rieke, horám a nádherným výhľadom."
Filmári na území ranča vybudovali ešte ďalšie vlastné stavby - ranč rodiny Bookerovcov i susedný Creek House. "Jednak je vo filme medzi týmito dvomi budovami špecifické fyzické spojenie a navyše sme tak mohli postaviť budovy s dosť veľkými miestnosťami, v ktorých sme nemali problémy s nakrúcaním."
Ranč však Hutman postavil až po tom, čo počas výberu najvhodnejšej lokality pre film navštívil vyše 100 skutočných rančov. "Vedeli sme, že potrebujeme úplne obyčajnú, klasickú budovu ranču," pokračuje Hutman. "Postavili sme ju tak, aby na nej bolo zjavné, že rodina tu býva už po celé generácie."
Hutman musel neďaleko Livingstonu postaviť i pamätník bitky pri Little Bighorne, ktorý sa v skutočnosti nachádza v indiánskej rezervácii ďalej na juhovýchod.
Dosť práce mala i návrhárka kostýmov Judy L. Ruskin. "Stála som pred problémom, ako reprezentovať americký ranč na súčasnom Západe. Zistila som, že v oblečení rančerov dominujú najmä americké výrobky firiem ako Levis, Wrangler, Woolrich, či Carhart. Požívajú obuv firmy Justin Boots a klobúky od Baileya."
Šaty pre Annie MacLean, ktorú hrá Kristin Scott Thomas však Ruskin navrhovala v spolupráci s Calvinom Kleinom a jeho špičkovými návrhármi. "Pre úvodnú sekvenciu v New Yorku sme použili rozdielu farebnú paletu s ponurými zimnými farbami na vyjadrenie tónu príbehu.
I v oblečení Grace sa postupne odráža evolúcia, ktoru postupne prechádza.
Bernie Pollack navrhoval oblečenie Roberta Redforda od roku 1965 už vo viac než 20 filmoch vrátane westernom Jeremiah Johnson a Elektrický jazdec. Väčšina oblečenia bola šitá na mieru, aby presne vystihovala jeho povahu. Klobúky robil pre Redforda John Morris z Rocky Mountain Hat Company v Bozemane. Na zákazku boli vyrobené i jeho sedlá s originálnymi striebornými prackami z historického štúdia Edwarda H. Bohlina. Pre Bucka Brannamana, ktorý mal nad filmom technický dohľad, vyrába Weldon sedlá už sedemnásť rokov. Prijal objednávku pre film. Jeho firma pozostáva len z neho samého a na sedlo od Weldona sa normálne čaká až tri až päť rokov. Spolu s Brannamanom navrhol a vyrobil pre Redforda špeciálne sedlo v štýle Vaquero.
Po nakrúcaní v New Yorku nasledovala krátka prestávka. Filmári museli počkať, kým sa sneh úplne roztopí. No ešte i začiatkom júna bol štáb v Montane neustále premočený a v strehu pred povodňou. "Bolo to najvlhkejšie leto v Montane za posledné roky," hovorí producent Patrick Markey.
Redfordovi sa dobre spolupracovalo i s kameramanom Bobom Richardsonom. Na rozdiel od mnohých filmov, v ktoré sú zamerané na dostihy, v Zaklínačovi koní sa centrum pozornosti upiera na kone ako postavy a ich vzťah s ľuďmi. "Dali sme si na tom záležať," hovorí Markey. "A tak keď prídu do kina ľudia, ktorí o koňoch už niečo vedia, budú môcť odchádzať so slovami 'Tí chlapíci odviedli dobrú prácu'. Našli sme tých najlepších inštruktorov a sprievodcov pre našu prácu."
Koňa Pilgrima hral High Tower, patriaci renomovanému trénerovi Rexovi Petersonovi. Ten má celkom päť koní a každý je vycvičený na inú špecifickú úlohu. A tak mohol Redford zvládnuť všetky náročné scény a kone mali dostatok času na oddych, keď ho potrebovali. "High Tower je však najlepším trikovým koňom v Hollywoode a možno najlepším v histórii."



Inzine - intenzívny internetový megazín, www.inzine.sk
Miroslav Ulman, 1.10.1998,inZine • Film • Kinoraj
.....viac....